Yt Nicolai

Dirigent

Na de studie sociaal-cultureel werk aan de Sociale Academie van Kampen studeerde Yt Nicolai schoolmuziek en koordirectie bij Kees Stolwijk aan het conservatorium van Enschede. Na het praktijkdiploma vervolgde zij haar studie koordirectie bij Jos Leussink aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. In 1998 behaalde ze cum laude haar einddiploma met een uitvoering van o.a. Les Noces van Strawinsky.

Yt Nicolai dirigeerde vele oratoriumkoren, kamerkoren en projectkoren. Haar carrière begon met kamerkoor Canteklaer in Enschede, dat zij in 1989 oprichtte. Een greep uit wat volgde: Studentenkoor Amsterdam, vocaal ensemble COQU in Utrecht, Vrouwenkamerkoor Twente, Voca Deventer en meezingconcerten in het land. Naast het gangbare repertoire zoals de passies van Bach, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Händels Messiah en de Schöpfung van Haydn programmeert Yt graag minder bekende en nieuwe werken van bijvoorbeeld Joost Kleppe, Bernard van Beurden, Alfred Desenclos.

Momenteel is Yt artistiek leider van het Oost-Nederlands Vrouwenkamerkoor Voca Me en het onlangs mede door haar opgerichte Galakoor, het eerste roze klassieke koor van Nederland, gevestigd in Amsterdam. In maart 2014 vindt in Haarlem onder haar leiding de première plaats van Kenau, de Opera. Naast haar werkzaamheden als dirigent is Yt Nicolai als docent verbonden aan Saxion Hogescholen en het ArtEZ Conservatorium in Enschede.

Connection:

Email: info@www.meezingconcerten.nl