Orkest

Saxyon is een zeer veelzijdig en dynamisch duo, dat sinds zijn ontstaan in 2013 in korte tijd de harten van het publiek heeft veroverd met zijn zuivere klank en afwisselend repertoire. Marijke en Ellen weten als geen ander de talloze mogelijkheden van hun jonge instrumenten voor het voetlicht te brengen en waren hiermee o.a. te gast bij Radio 4, het Bachfestival Dordrecht, festival Het Accordeon en vele kamermuziekseries.

Eén van de speerpunten voor dit duo is het ontdekken van de mogelijkheden in klank en repertoire van de bijzondere combinatie van saxofoon en accordeon. Deze zoektocht heeft hen inmiddels al vele prachtige concertprogramma’s opgeleverd. Het tweede, minstens even belangrijke speerpunt, is de samenwerking met componisten, om zo meer repertoire voor deze vrijwel onbekende combinatie te creëren. Inmiddels hebben verschillende hedendaagse componisten, waaronder Ad Wammes, Bernard van Beurden en Dolf de Kinkelder, al werken aan het duo opgedragen.

Saxyon staat garant voor dynamische optredens, met mooie verhalen achter de muziek en interessante weetjes over repertoirekeuze, de muziek zelf of de componist erachter. Daarnaast vergeten Marijke en Ellen niet om aandacht te schenken aan hun instrumenten, met al hun mogelijkheden.

Een speciaal project van het duo is het eigen arrangement van het Requiem van Gabriel Fauré, waarmee Saxyon (voor deze gelegenheid uitgebreid met een contrabas) al met verschillende Nederlandse koren op de planken heeft gestaan. Ook begeleidden zij andere koorwerken en vocale werken, waaronder het Stabat Mater van Pergolesi. In 2013 werd Saxyon aangenomen als ensemble voor de stichting ‘Live Music Now’, waarmee ze zich richten op publiek dat niet zelf naar de concertzaal kan komen. Hiermee gaven zij onder meer concerten in het speciaal onderwijs, asielzoekerscentra, gesloten instellingen en bij de daklozenopvang Amsterdam.

Rebecca Fransen is geboren op 16 juli 1992 te Hengelo, Overijssel. Hier groeide zij eigenlijk vooral op in de jazzmuziek, met haar vader als jazztrompettist en dirigent. Na de piano werd uiteindelijk toch de contrabas haar definitieve keuze. In 2008 werd Rebecca aangenomen voor het JeugdOrkestNederland (JON) en in 2011 voor het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) waarna zij al snel haar keuze maakte om naar het conservatorium te gaan. Haar Bachelor of Music heeft zij afgerond bij docenten Peter Leerdam en Olivier Thiery aan het Conservatorium van Amsterdam en momenteel studeert en woont Rebecca in Düsseldorf, Duitsland. Haar Professor daar is de bekende Nederlandse bassist en solist Rick Stotijn. Rebecca heeft zowel de academie van Het Gelders Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble afgerond. Momenteel werkt zij naast haar studie als freelancer in verscheidene Nederlandse beroepsorkesten en ensembles en speelt zij vast in het Mozaïek Kwartet. Ook maakt zij op Landgoed de Paltz in Soest deel uit van de ‘Herman van Veen Arts’-musici.